A cél a magyarságtudat erősítése

Kecskemét – A Csiperó fesztivál hagyományos programja a Magyarország öröme nap. Ennek alkalmából ismét Kecskemétre érkezett a Szent Korona, a jogar és az országalma hiteles másolata.

Zombor Gábor polgármester és a határainkon túl élő magyar gyerekek fogadták a Szent Korona hiteles másolatát pénteken délután a kecskeméti városháza előtt.

A Magyarország öröme nap alkalmából 2000 óta minden Csiperó találkozón a hírös városban tekinthetjük meg a koronázási ékszereket.  A program célja, hogy a határon túli gyerekek jobban megismerhessék egymást, a vendéglátó kecskeméti családokat, és erősödjön magyarságtudatuk.

Fotó: Nagy László

Idén a Szent Korona másolata a Köztársasági Őrezred Díszőrségének, valamint a Magyar Honvédség szolnoki katonazenekarának kíséretében érkezett Kecskemétre. – Mi, magyarok nagy büszkeséggel tekintünk történelmünkre, államiságunkra és európaiságunkra – hangsúlyozta Zombor Gábor polgármester. – Mindezek több mint ezer éve jellemzik a magyarokat, és ennek jelképe a Szent Korona. Legyen ez a nap a magyar büszkeség napja Kecskeméten, hiszen büszkék vagyunk történelmünkre és arra, hogy több mint ezer éve Európában, európaiként élünk. Ugyanakkor ez a nap a tolerancia napja is, hiszen az Európa Jövője Egyesület és a Csiperó gyermektalálkozó célkitűzései között az elsők között szerepel a nemzetek békés egymás mellett élése, valamint egymás kultúrájának megismerése és elfogadása – emelte ki Zombor Gábor.

A koronázási ékszerek ünnepélyes fogadása után a város vezetői, a történelmi egyházak képviselői és a Csiperós gyerekek együtt kísérték a Nagytemplomba a Szent Korona másolatát. A templomban Jeney Gábor főplébános köszöntötte a találkozó résztvevőit, majd Nyisztor Ilona moldvai csángó népdalénekest hallhattuk.

A Nagytemplomból a Szent István szoborhoz vonultak az ünneplők, ahol Bóka István, Balatonfüred polgármestere mondott köszöntőt. Kiemelte: az egyik legfontosabb párhuzam Kecskemét és Balatonfüred között a kulturális alapú városfejlesztés. – A két település két évvel ezelőtt kulturális együttműködési megállapodást kötött, mely rendkívül sikeresnek és gyümölcsözőnek bizonyult. Hasonlóság a két város között az is, hogy Balatonfürednek is van ifjúsági művészeti találkozója, melyet idén már tizenegyedik alkalommal rendeztünk meg. Az idei fesztivál során hozzánk is megérkezett a Szent Korona másolata. Büszkék vagyunk rá, hogy az Európa Jövője Egyesület meghívására itt lehetünk, és Kecskeméten is fejet hajthattunk a magyarság összetartozásának legszebb, legszentebb szimbóluma előtt – tette hozzá Bóka István.

A Magyarország öröme program zárásaként a pusztinai Magyarház csángó kórusa Nyisztor Ilona vezetésével elénekelte a Szent István köszöntőt, majd Zombor Gábor és Bóka László a Csiperós gyerekekkel együtt megkoszorúzta Szent István szobrát.

Gál Orsolya

Be the first to comment on "A cél a magyarságtudat erősítése"

Leave a comment