Nem követett el bűncselekményt a hitelező bank

2012 április 16 szerző admin2

Kiskunmajsa – A Kiskunhalasi Városi Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást annak a nyugdíjas asszonynak az ügyében, aki csalás és uzsorabűncselekmény miatt jelentette fel a bankját, amelytől deviza alapú hitelt vett fel. A bank ugyanis az egyoldalú kamatemelésekkel szerződés szerint járt el.

Egy kiskunmajsai asszony tett feljelentést a közelmúltban a sérelmére elkövetett csalás bűntette, valamint uzsorabűncselekmény miatt, mert 2006 szeptemberében 3.000.000,-Ft értékben devizában megállapított és nyilvántartott kölcsönösszegre szerződést kötött az OTP Nyrt. Kiskunmajsai Fiókjában. A szerződés szerint a kölcsön induló éves ügyleti kamata 6,99 százalék volt.

Az asszony kifogásolta a pénzintézet későbbi egyoldalú kamatemeléseit, a kamatszámítás módját, illetve annak átláthatatlanságát, melynek következtében a bank 2009. január 5. és 2010. május 4. napja közötti időben, jogtalanul 562.665,-Ft,- ügyleti kamatot számolt fel neki.

A feljelentő szerint a hitelintézet nem tartotta be a kölcsönszerződésben foglaltakat, amikor a törlesztés során sokkal magasabb összeget követelt tőle, mint ami a devizaárfolyam alakulásából következett volna, illetve az egyenlegértesítőben kisebb összeg befizetését igazolta, mint ami valójában megtörtént. Kifogásolta továbbá, hogy a devizában nyilvántartott hiteleknél az árfolyamkülönbségből adódó veszteséget a bank kizárólag az adósokra terhelte, és az árfolyamrés mértékét is egyoldalúan módosította. Megjegyezte azt is, hogy a pénzintézet a szerződéshez kapcsolódó jelzáloghitelét, a Magyarországon törvényes fizetőeszköz ellenére, svájci frankban jegyeztette be a földhivatalnál. A feljelentő álláspontja szerint a pénzintézet a szerződés megkötésekor konkrét információval rendelkezett arról, hogy a hitel futamideje alatt jelentős forintgyengülés, ezzel együtt kamatemelés, és a törlesztő részletek jelentős megemelkedése várható. E tényeket a feljelentés szerint a bank elhallgatta, ezzel megtévesztve az ügyfelet, aki ennek tudatában nem kötötte volna meg a szerződést ebben a konstrukcióban.

Az ügyészség szerint a bizonyítékok alapján nem volt megállapítható a csalás bűntette, mert a törvény szerint csalást azt követ el, aki „jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz“.
Az ügyfél és a pénzintézet között létrejött szerződés, a felek kölcsönös, és egybehangzó akaratnyilvánítását tartalmazza, melyet a feljelentő önként írt alá.

Ráadásul az aláírt szerződés is tartalmazza az egyoldalú kamatmódosítás lehetőségét, illetve az esetleges árfolyamváltozásból adódó törlesztési korrekciók felmerülésének lehetőségét.

Irányadó becslések, kalkulációk ezen árfolyam-ingadozás mértékéről, több éves távlatra nyilvánvalóan nem hangzottak el, hiszen a jelentős árfolyamugrás bekövetkezésének tényére, idejére, mértékére, és annak konkrét hatására nézve, akár a laikusok, akár a pénzügyi szakemberek csupán kétes elemzésekkel, előrejelzésekkel élhettek, és ezen bizonytalanságban rejlik igazán a – különösen hosszú távra tervezett – devizaalapú hitelek kockázata.

Ennek alapján tehát az ügyfél megtévesztéséről nincs szó – áll az ügyészségi határozatban -, különösen a konkrétan vizsgált szerződés megkötését lebonyolító kiskunmajsai ügyintéző részéről, aki nyilvánvalóan egy, a bankközpont által kiadott egységes szerződés nyomtatvány, és az ahhoz kapcsolódó szabályzatok alapján kötötte meg a feljelentővel a szerződést.

A feljelentésben hivatkozott uzsorabűncselekmény sem tényállásszerű, hiszen legális, törvény által szabályozott pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző hitelintézetek esetében, az eleve aránytalan mértékű ellenszolgáltatás kikötése kizárt (lsd. törvényes kamat!). E cselekmény sértettjei ugyanis azon rászorulókból kerülnek ki, akik jövedelmi és vagyoni viszonyaik alapján, hitelintézetektől már nem kaphatnak kölcsönt, mivel már eleve válságos pénzügyi helyzetben vannak.

comments powered by Disqus
@ FACEBOOK


#KECSKEMET @ INSTAGRAM

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon és értesítést kapjon az új cikkeinkről e-mailben.

Csatlakozás a többi 5 feliratkozókhoz